1)oblicz w jakim czasie mozna zatrzymac pojazd jadacy z predkoscia 108 km/h jesli opoznienie podczas hamowania ma wartosc 5m/s kwadrat.ile wyniesie droga hamowania
2)na podstawie wykresu oblicz drogę przebytą przez ciało w ciągu 40 sekund.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T19:27:34+02:00
1.
V=108km/h=30m/s
a=5m/s²
Vk=0
Vk=Vo-at
at=Vo
t=Vo/a
t=30/5=6s

S=at²/2
S=5*36/2=90m

2.

Opóźnienie w drugiej częsci ruchu wynosi
a=4/20=0,2m/s²

t=20s
Vo=6m/s

S=Vot+Vot-(at²/2)
S=2*6*20-(0,2*20²/2)=240-40=200m