Odpowiedzi

2010-04-14T19:18:15+02:00
Y = ax + b - wzór ogólny
y = 2x + 3
jeśli jest równoległy to a jest takie samo
M=(-2, 1)
y = 2x + b
podstawiam:
1 = 2*(-2) + b
1 = -4 + b
5 = b
wzór tej funkcji:
y = 2x + 5
;D
1 5 1
2010-04-14T19:21:05+02:00
Y = ax + b - wzór ogólny
y = 2x + 3
jeśli jest równoległy to a jest takie samo
M=(-2, 1)
y = 2x + b
podstawiam:
1 = 2*(-2) + b
1 = -4 + b
5 = b
wzór tej funkcji:
y = 2x + 5

Mam nadzieję że pomoge
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
  • gdg
  • Początkujący
2010-04-14T19:23:59+02:00
Y=ax+b y=2x+3

M=(-2;1) => -2 to jest x, a 1 to jest y. Podstawiamy -2 i 1 do wzoru ogólnego na funkcję liniową i otrzymujemy:

1=a*(-2) + b
za a podstawiamy 2 ( ze wzoru danego funkcji liniowej), skoro chcemy otrzymac funkcję równoległą, to współczynnik liniowy a musi miec tą samą wartosc.

1=2 * (-2) + b
1=-4+b
b=5 wzór funkcji równoległej wgląda nast. ==> y=2x+5
1 5 1