Odpowiedzi

2010-04-14T19:24:24+02:00
Rower
400zl*0,3=120
400-120=280zl
odkurzacz
280*0,2=56
280-56=224zl
2 5 2
2010-04-14T19:27:39+02:00
A)
Dane
cena roweru 400zl
30%ztaniał

400zl-100%
x - 30%

(30*400)/100=120<--wartosc obnizki

400-120=280zl

Odp:Rower kosztuje 280zł

b)
Dane
cena odtwarzacza-280zł
20% przecena

280zl-100%
x -20%

(280*20)/100=56<---wartosc obnizki

280-56=224zl

Odp.odtwarzacz kosztuje 224zł
2 5 2
2010-04-14T19:59:09+02:00
Cena roweru 400zl
30% staniał

400zl-100%
x - 30%

x=30*400/100
x=12000/100
x=120(zł) - wartość obniżki ceny roweru

400-120=280zl-cena po obniżce

Odp:Rower po obniżce kosztuje 280zł.

________

cena odtwarzacza-280zł
20% przecena

280zl-100%
x -20%

x=280*20/100
x=5600/100
x=56 (zł) - wartość obniżki ceny odtwarzacza

280-56=224zl - cena po obniżce

Odp.Odtwarzacz po obniżce kosztuje 224zł .
2 5 2