1 . Oblicz różnice czasu miejscowego między południkiem 15 stopni c . E , i najdalej na wschód wysuniętym krańcem terytoriom Polski ( dłu . Geog . 24 stopni i 00 min . E !?

2 . Którą godzinę wskazują zegary w Tarnowie ( dłu . 21 stopni i 00 min . E ) gdy w Manaus ( dłu . 60 stopni i 00 nim W ) jest20 h oo m dnia 31 grudnia ?
Podaj datę obowiązującą w tym momencie w Tarnowie


3 . Na południu 30 stopni W jest 14 h 00 m czasu miejscowego . która godzina czasu miejscowego jest w tym momencie na południku ;
a ) 165 stopni W
b ) 0 stopni
c ) 75 stopni E
d ) 150 stopni E

4 samolot wyleciał z Kamczatki gdzie obowiązuje czas strefy 180 stopni E dnia 27 czerwca o godz . 8 : 00 . po godzinach lotu wylądował na Alasce gdzie obowiązuje czas strefy 15 stopni W . Która godzina jest na Alasce ?

PILNE , NA DZISIAJ .!

2

Odpowiedzi

2010-04-14T19:44:40+02:00
1)
1o=4'
15o=1h
24-15=9o
9*4=36min
2)
60o+21o=81o
81o/15=5h36min
20h+5:36=1:36 1 stycznia
3)
a 135o=9h
14-9=5
b 30:15=2h
14+2=16
c 95o=6:20
14+6:20=20:20
d180=12h
14-12=2
4.185o=12,20
8-12:20=16:40 dnia 26 czerwca

plis o naj


1 5 1
2010-04-14T19:45:33+02:00
1. 24E - 15E = 9
9*4min=36min
ODP:Różnica czasu wynosi 36 minut.
2. 60W + 21E = 81
81 * 4 = 244 min = 6h i 4 min
W Tarnowie jest 1 stycznia godzina 2;04 w nocy.
3.a) 165W-30W = 135 * 4min = 540min = 9H
W 165W jest godzina 23
b) 0- 30W = 30 * 4min = 120 min = 2h
W 0st. jest godzina 16 popołudniu
c) 75E + 30W = 105 * 4min = 420min = 7h
W 75E jest 21 w nocy
d) 150E + 30W = 180 *4min = 720min = 12h
W 150E jest następny dzień godzina 2 w nocy.
4. Nie dodałaś ile leciał. I nie da się rozwiązać bez tej danej.
1 5 1