1. Samochód przebył pewną drogę w ciągu trzech godzin. W ciągu ilu godzin przebyłby tę samą drogę, gdyby poruszał się z szybkością o 20% większą?

2. Długopis kosztuje 4 złote, a pióro 3 złote. Kupiono 17 przyborów do pisania i zapłacono 59 złotych. Ile kupiono piór, a ile długopisów?

3. Za pomocą małej kosiarki do trawy można skosić trawnik w ciągu 4 godzin, a za pomocą kosiarki dużej w ciągu 2 godzin. Dwie osoby koszą trawnik obiema kosiarkami. Po jakim czasie trawnik będzie skoszony?

4. Pociąg pospieszny poruszający się ze średnią szybkością 64 km/h przebywa pewną trasę w ciągu 6 godzin. W ciągu ilu godzin przebywa tę samą trasę pociąg osobowy, którego średnia szybkość wynosi 48 km/h.

Kto zrobi najwięcej zadań, ten dostanie naj.
Proszę o zapisy obliczeń.

2

Odpowiedzi

2010-04-14T20:17:23+02:00
Na zadanie 1

3 godziny-180 minut

180 minut - 100%
x - 20%

180*0.2=36 minut
180-36= 144 minuty a to jest 2 godziny i 24 minuty

na zadanie 2

założenie:
gdyby miał 8 długopisów
8*4=32 zł
i 9 piór:
9*3=27 zł
32+27=59zł
odp. kupił 8 długopisów i 9 piór


Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T20:32:27+02:00
1) V=s/t
s=V*t
s₁=s₂
t₁=3h
t₂=?
V*3=1,2V*t₂ /:V
3=1,2t /:1,2
2,5=t

Odp. w ciagu dwóch i pół godziny.

2) x-l. długopisów
y-l. piór

4x+3y=59
x+y=17
x=17-y

4(17-y)+3y=59
68-4y+3y=59 /-68
-y=-9
y=9

x=17-9=8

Odp. Zakupiono 8 długopisów i 9 piór.

3) x-czas, po którym skosimy trawnik używając ob kosiarek naraz(w godzinach)

w ciągu godziny duża kosiarka kosi 1/2 trawnika, a mała 1/4, więc:

1/2x+1/4x=1
3/4x=1
x=4/3

Odp. Trawnik zostanie skoszony po jednej godzinie i 20 minutach

4)V₁=64km/h
V₂=48km/h
s₁=s₂
t₁=6h
t₂=?
s=V*t
64*6=48*t₂
t₂=8

Odp. P. osobowy przejedzie tę trasę w 8 godzin.