Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T20:35:27+02:00
Zadanie 1
x - waga gruszek
waga w równowadze:
2,4 = x + 1,8
x = 0,6

w sumie owoce 0,6 + 2,4 = 3
0,6/3 = 1/5 = 20%
odp. D

zadanie 2
5 stóp 10 cali = 12*5 + 10 cali = 70 cali
70 * 2,54 = 177,8 cm
odp. C

zadanie 3
5x - liczba mandarynek w paczkach po 5
x + 15 - liczba paczek po 4 mandarynki
4(x + 15) - liczba mandarynek w paczkach po 4

liczba mandarynek jest stała:
5x = 4(x + 15)
odp. A

zadanie 4
v_sr = całkowita_droga/całkowity_czas

v₁ = 30 km/2h = 15 km/h
v₂ = 30 km/2h = 15 km/h
odp. TAK

zadanie 5
1/8 = 0,125
- 3 1/8 = - 3,125
- 3,2 < - 3,125
odp. C

zadanie 6
40 m - wysokość opuszczona na dłuższy bok
h - szukana wysokość opuszczona na dłuższy bok

nie ważne który bok bierzemy pod uwagę pole się nie zmieni:
40 m * 80 m = 50 m * h
h = 40 * 80/ 50 m = 64 m
odp. D

zadanie 7
odwód zacieniowanej figury = obwód dużego prostokąta
b - nieznany bok
26 = 2*9 + 2b
b = (26 - 18)/2 = 4

pole to suma pól dwóch prostokątów 1 na 4 i 1 na 9 minus pole kwadratu 1 na 1
P = 1*9 + 1*4 - 1 = 12

zadanie 8
x - długość pierwszej w centy metrach
1 dm = 10 cm
10x/2 = 5x - długość drugiej w centymetrach

6 m = x + 5x
x = 1 m
x = 100 cm
5 - x = 5 m = 50 dm

jak masz pytania to pisz na pw
4 4 4