1.Do muzeum narodowego w Warszawie , na wystawę malarstwa polskiego, przyjechały dwie wycieczki . W jednej uczestniczyło trzy razy więcej osób niż w w drugiej. Razem przyjechało 136 osób. Ile osób uczestniczyło w wycieczce?

2.W największym porcie morskim świata w Rootterdamie (Holandia) przeładowuje się corocznie o około 114,9 mln ton towaru więcej niż w największym porcie w Japonii-Kobe.W obydwu tych portach przeładowuje się łącznie 430,7 mln towarów. Ile milionów przeładowuje się w każdym z tych portów?

3.Suma trzech kolejnych liczb parzystych liczb naturalnych wymnosi 4044. Znajdź te liczby.

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-04-14T20:43:06+02:00
Zad.1
druga wycieczka =x [34]
pierwsza wycieczka=x*3=3x [102]
razem=136
x+3x=136//4
x=34
zad.2
holandia=114,9mln+x [272,8]
japonia=x [157,9]
razem=430,7mln
x+x+114,9=430,7
2x=430,7-114,9
2x=315,8//2
x=157,9
2010-04-14T20:47:17+02:00
1)
x- liczba osób w pierwszej wycieczce /34
3x- liczba osób w drugiej wycieczce /102

3x+x=136
4x=136 /:4
x= 34

2)
x liczba przeladowywanych towaroów w pierwszym porcie
x+114,9 liczba przeladowywanych tow. w drugim porcie

x+x+114.9=340,7
2x= 340,7-114,9
2x=225,8 /:2
x=112,9

112,9+114,9=227,8

3)
x pierwsza liczba
x+1 druga liczba
x+2 trzecia liczba
x+x+1+x+2=4044
3x=4044-3
3x=4041
x=1347

1347+1=1348
1347=2-1349
2010-04-14T20:48:37+02:00
1
x=ilosc uczestników 1 wycieczki
3x=ilosc uczestników drugiej

x+3x=136
4x=136
x=136;4
x=34
3x=3×34=102
w pierwszej uczestniczyło 34, a w 2 wycieczce 102 osoby
zad.2
x=ilosc ładunku w kobe
x+114,9mln t=ilosc ładunku w holandii

x+x+114,9=430,7mln t
2x=430,7-114,9
2x=315,8
x=315,8:2
x=157,9= ilość przeładunku w kobe
157,9+114,9=272,8= ilosc przeładunku w roterdamie
zad.3
2x=1 liczba
2x+2=2 liczba
2x+4=3 liczba

2x+2x+2+2x+4=4044
6x=4044-6
x=4038:6
x=673

te liczby to :
2×673=1346,1348 i 1350