Usuń nawiasy i wykonaj redukcje wyrazów podobnych.

f) -4(3x-6)-3(2+7x)=
g) 5(3z-7)-9(-8z-6)=
h) -3(5x-4)+8(-3x+2)=
i) 7x-3(5x+2)-6(7+2x)=
j) -5(3y-7)-2(6+4y)+3y=

Oczywiście NAJ gwarantuje, jeśli bedą podane wszystkie działania itp.! Dziekuje! a,b,c,d,e nie podałem, ponieważ już jest to zadanie na tej stronie, lecz tylko do e).

Z góry Dziekuje!

2

Odpowiedzi

2010-04-14T21:05:55+02:00
F) -4(3x-6)-3(2+7x)=-12x+24-6-21x=-33x+18
g) 5(3z-7)-9(-8z-6)=15z-35+72z+54=87z+19
h) -3(5x-4)+8(-3x+2)=-15x+12-24x+16=-39x+28
i) 7x-3(5x+2)-6(7+2x)=7x-15x-6-42-2x=-10x-48
j) -5(3y-7)-2(6+4y)+3y=-15y+35-12-8y+3y=-20y+23

Jak coś to pisz na pw. :)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T21:06:48+02:00
F) -4(3x-6)-3(2+7x)=
=-12x+24-6-21x=-33x+18
g) 5(3z-7)-9(-8z-6)=
=15z-35+72z+54=87z+19
h) -3(5x-4)+8(-3x+2)=
=-15x+12-24x+16=-39x+28
i) 7x-3(5x+2)-6(7+2x)=
=7x-15x-6-42-12x=-20x-48
j) -5(3y-7)-2(6+4y)+3y=
=-15y+35-12-8y+3y=-20y+23