Wiewiórka może pokonać 90 metrów w 30 sekund , zaś kuna leśna przebywa 100 metrów w 25 sekund. Z jaką średnią prędkością może poruszać się każde z wymienionych zwierząt? Ile czasu potrzebuje wiewiórka na pokonania 150 metrów?

3

Odpowiedzi

2010-04-14T21:14:53+02:00
V = s/t
V = 90m / 30s = 3m/s - wiewiórka

V = 100m / 25 s = 4m/s

90 m - 30 s
150 m - 50 s
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T21:16:05+02:00
Wiewiórka:
s=90m
t=30s
v=?
v=s/t
v=90/30=3m/s
odp3m/s
kuna:
s=100m
t=25s
v=?
v=s/t
v=100/25=4m/s
odp. 4 m/s
II część wiewiórki
v=3m/s
s=150m
t?
t=s/v
t=150/3=50s
odp 50s
2010-04-14T21:16:30+02:00
Wiewiórka
90:30=3m/s
150:3=50s

kuna
100:25=4m/s