1)Ela z Marcinem wybrali sie na pierwsza wycieczke postanowili przejsc trase o dł 21 km po 3 godz marszu marcin powiedzial do eli pozostalo nam do przejscia o 5 km mniej niz juz przeszlismy Jaka odleglosc pokonali w ciagu pierwszych 3 godz wycieczki?

2)W czasie kfesty zebrano do puszki 150 zl.
Wśród 41 zebranych monet była tylko jedna złotówka a po za tym tylko 2 zł i 5 zł. Ile było 5 zł a ile 2 zł?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-14T21:13:36+02:00
Zad. 1
x+(x-5)=21km, gdzie (x-5) to pozostała część trasy.
Rozwiązując, mamy:
x+x-5=21, 2x-5=21; 2x=26 /2; x=13km.

Odp. W ciągu pierwszych 3 godz. przeszli 13km.

zad.2
x- dwuzłotówka
y- pięciozłotówka

{x+y +1=41
{1+2x+5y=150

{x+y=40
{2x+5y=149

{x=40-y
{2(40-y)+5y=149

{x=40-y
{80-2y+5y=149

{x=40-y
{3y= 69/:3

{x=40-y
{y= 23

{x=17
{y=23
2010-04-14T21:18:04+02:00
1.
x-droga pozostała do przejścia

x+x-5=21
2x=16
x=8
8+5=13-droga pokonana

2.
150-1=149
41-1=40

85/5=17-liczba 5zł
149-85=64
64/2=32-liczba 2zł