Odpowiedzi

2010-04-14T21:35:16+02:00
Po prostu niewiadome na jedna strone przenosimy a wiadome na druga ; -*

-3x+5=2x-6
-3x-2x=-6-5
-6x=-11 /÷ (-6)
x=11/6


6x-3=5x+5
6x-5x=5+3
x=8


3(x+5)=2(x-3)
3x+15=2x-6
3x-2x=-6-15
x=-21


-4(x-4)=8(x-1)
-4x+16=8x-8
-4x-8x=-8-16
-12x=-24 /÷(-12)
x=2


6(x-2)=12
6x-12=12
6x=12+12
6x=24 /÷6
x=4


8(x-1)=3(x-4)
8x-8=3x-12
8x-3x=-12+8
5x=-4 /÷5
x=-4/5


6(x+5)=30
6x+30=30
6x=30-30
6x=0
x=0
1 4 1
2010-04-14T21:36:31+02:00
-3x+5=2x-6
-3x-2x=-6-5
-5x=-11/-5
x=2,2

6x-3=5x+5
6x-5x=5+3
x=8

3(x+5)=2(x-3)
3x+15=2x-6
3x-2x=-6-15
x=-21

-4(x-4)=8(x-1)
-4x+16=8x-8
-4x-8x=-8-16
-12x=-24/-12
x=2

6(x-2)=12
6x-12=12
6x=12+12
6x=24/6
x=4

8(x-1)=3(x-4)
8x-8=3x-12
8x-3x=-12+8
5x=4/5
x=0,8

6(x+5)=30
6x+30=30
6x=30-30
6x=0
x=0
1 5 1
2010-04-14T21:36:55+02:00
A) -3x+5=2x-6 // x przenosimy na lewą stronę, 5 przenosimy na prawo:D :

-3x-2x=-6-5
-5x=-11 / : (-5)
x= 11/5
____
b) 6x-3=5x+5 // x na lewo, reszta na prawo.;D
6x-5x=5+3
x=8
____
c) 3(x+5)=2(x-3)
3x+15 =2x-6
3x-2x=-6-15
x=-21
___
d) -4(x-4)=8(x-1)
-4x+16=8x-8
-4x-8x=-8-16
-12x=-24 /:(-12)
x=2
___
e)6(x-2)=12
6x-12=12
6x=12+12
6x=24 /:6
x=4
___
f)8(x-1)=3(x-4)
8x-8=3x-12
8x-3x=-12+8
5x=-4 /:5
x= -4/5
___
g)6(x+5)=30
6x+30=30
6x=0
1 5 1