Odpowiedzi

2010-04-14T21:46:42+02:00
-2x+5y=-3x+4-->x=4-5y bo obustronnie dodajemy 3x i odejmujemy 5y

3x-2y=-5 podstawiamy za x 4-5y
3(4-5y) - 2y=-5
12-15y-2y=-5
-17y=-17
y=1
x=4-5
x=-1
1 5 1
2010-04-14T21:47:17+02:00
-2x+5y=-3x+4
3x-2y=-5
Przenosimy -3x na lewo.
Górę mnożymy przez -3 i wychodzi:
-3x-15y=-12
3x-2y=-5

Dodajemy górę z dołem i wychodzi
-17y=-17

zatem
y=1
x=-1
1 5 1
2010-04-14T21:55:29+02:00
-2x+5y=-3x+4
3x-2y=-5

-2x+5y+3x=4
3x-2y=-5

x+5y=4
3x-2y=-5

x=4-5y
3*(4-5y)-2y=-5

x=4-5y
12-15y-2y=-5

x=4-5y
-17y=-5-12

x=4-5y
-17y=-17/ /-17

x=4-5y
y=1

x=4-5*1
y=1

x=4-5
y=1

x=-1
y=1
1 5 1