Odpowiedzi

  • cyco
  • Rozwiązujący
2010-04-14T22:52:42+02:00
Z zasady zachowania pedu:

m1=40kg
m2=60kg
V1=1m/s
V2=2m/s

m1V1+m2V2=(m1+m2)V3
V3=m1V1+m2V2/m1+m2
V3=1.6m/s
2010-04-14T22:55:49+02:00
V1 = 1 m/s
v2 = 2 m/s
m1 = 40 kg
m2 = 60kg

Z prawa zachowania pędu:
m1v1 + m2v2 = (m1+m2)v
v = (m1v1 + m2v2) / (m1+m2)
v = (1*40 + 2*60) / (40 + 60) = 160/100 [kg*m/s/kg=m/s] = 1,6 m/s
2010-04-14T22:59:29+02:00
MA=40kg
mW=60kg
pA=1m/s
pW=2m/s
pprzed=ppo <---zasada zachowania pędu
pprzed=pA+pW <---pęd przed zdarzeniem
ppo=(mA+mW)·V <---pęd po zdarzeniu
pA=mA·VA <---pęd Ani
pW=mW·VW <---pęd Wojtka
mA·VA+mW·VW=(mA+mW)·V
V=[mA·VA+mW·VW]/[mA+mW]
V=[40kg·1m/s+60kg·2m/s]/[40kg+60kg]
V=[40kg·m/s+120kg·m/s]/100kg
V=160kg·m/s / 100kg
V=1,6m/s