Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T08:35:34+01:00
Zasada sodowa NaOH

Na2O + H20 - 2NaOH

Zasada potasowa KOH

K2O + H2O - 2KOH

kwas solny HCl

H2 + Cl2 - 2HCl
8 4 8
2009-11-05T08:37:07+01:00
2 Na + 2 H2O → 2 NaOH + H2 (zasada sodowa)

2 K + 2 H2O → 2 KOH + H2 (wodorotlenek potasu)

H2 + Cl2 → 2 HCl (chlorowodór, którego wodny roztwór jest kwasem solnym)

Pozdro)
3 5 3
2009-11-05T13:23:32+01:00
Zasada sodowa

2Na +2 H₂O → 2NaOH + H₂
Na₂O + H₂O →2 NaOH

wodorotlenk potasu

2K + 2H₂O → 2KOH + H₂
K₂O + H₂O → 2KOH

kwas solny

Cl₂ + H₂ → 2HCl
4 4 4