Odpowiedzi

2010-04-15T16:01:23+02:00
18cm2=1/2*h*(a+b)
18cm2=1/2*3cm*(a+b) /*2
36cm2=3cm*(a+b) /:3
12cm=a+b

a+b=12
a-b=5 /+b

a+b=12
a=5+b

5+2b=12 /-5
a=5+b

2b=7/:2
a=5+b

b=3,5
a=5+3,5=8,5

Odp.: Dluzsza podstawa ma 8,5cm, a krotsza 3,5cm.

//Moje jest na pewno dobrze osoba niżej rozwiązała jakby jedna podstawa była 5razy większa od drugiej
2010-04-15T16:04:50+02:00
P=½(a+b)*h
a-jedna podstawa
b-druga podstawa
a=5b
h=3cm

18cm²=½(5b+b)*3cm
18cm²=½6b*3cm
18cm²=3b*3cm /:3cm
6cm=3b /:3
2cm=b

a=5b=5*2cm=10cm

Odp.
a=10cm
b=2cm