,,Równania i nierówności"

1.Kapelusz z piórkiem kosztuje 110 zł.Kapelusz jest droższy od piórka o 100 zł. Ile kosztuje kapelusz , a ile piórko?


2.Zegar z kukułką waży 5,5 kg. Kukułka jest o 5 kg lżejsza od zegara. Ile waży zegar, a ile kukułka?

( plizz o rozpisanie ) !!
z góry dzięęki ;* ;D

xDDD

2

Odpowiedzi

2010-04-15T16:10:59+02:00
110-100=10
Odp: Kapelusz kosztuje 100zł, apiórko 10zł.

5,5-5=0,5
Odp: Kukułka waży 0,5kg, a zegar 5kg.
2010-04-15T16:14:56+02:00
X - cena pióra 5
x+100 cena kapelusza 5+100=105
x+x+ 100- koszt kapelusza z piórem 5+5+100= 110
110 - koszt kapelusza z piórem 110

2x+ 100 = 110 | -100
2x= 10
x=5


x waga kukułki
x +5 waga zegara
5,5 waga zegara

x+x+5=5,5 | -5
2x= 0,5
x= 0,25