Koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zl. Na wycieczke pojechalo o 3 uczniów mniej niż planowano, co spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczęstnika o 2 zl.
a) Ile uczniów pojechalo na wycieczke?
b) Jaki byl koszt wycieczki dla każdego uczęstnika?

3

Odpowiedzi

2009-11-05T12:42:03+01:00
1440 koszt wycieczki
1440 :48=30
30 zł to koszt wycieczki na 48 osób ale odeszło 3 a więc
3 x30=90
90:2=45
na wycieczke pojechało 45 osób
wycieczka przed odejsciem 3 uczestników kosztowala 30 złoty a po rezygnacji kosztuje 32 złote
bo 32 x45=1440
15 2 15
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T12:43:05+01:00
X-poczatkowa liczba uczniow
y-oplata

najpierw
1440=x*y
bez 3 uczniow
1440=(x-3)(y+2)
rozwiazujesz uklad rownan
x=1440/y
wiec
1440=(1440/y-3)(y+2) mnozysz nawiasy
1440=1440y/y+2880/y-3y-6 stronami razy y
1440y=1440y+2880-3y2-6y
z czego 3y2+6y-2880 liczysz delte i pierwiastek z delty =186
teraz y=-b+pierwiastek z delty przez 2a
czyli y=30
taka byla oplata poczatkowa
wiec 1440/30=48 uczniow
skoro pojechalo o 3 mniej to 45 wiec 1440/45 =30+2 wiec ok

12 4 12
2009-11-05T12:48:13+01:00
X-liczba uczniów w klasie
y- początkowa cena biletu

Układ równań
x*y=1440
(x-3)(y+2)=1440

z pierwszego równania wyznaczamy x
x=1440/y
podstawiamy do drugiego po wymnożeniu

xy+2x-3y-6=1440
1440/y *y+2*1440/y -3y-6=1440
-3y²-6y+2880=0
y=60 zł
x=24 uczniów
16 2 16