Przeanalizuj dane przedstawione na diagramie w zad.2 formuując pytania i udzielając na nie odpowiedzi
Tutaj pisze tabelkę
NAZWA %BIAŁKA %TŁUSZCZU
KARP SMARZONY 19 11
WOŁOWINA GOTOWANA 26 17
KOTLET SCHABOWY 19 32
SZASZŁYK BARANI 23 30
SER BIAŁY TŁUSTY 14 18
SER ŻÓŁTY 27 27
No to bardzo prosze o 3 zdania z odpowiedziami

1

Odpowiedzi

2010-04-16T16:05:50+02:00
Nie wiem czy o to ci chodziło ale spróbuje to rozwiązać :
1) Ser żółty
Maja miała zadanie domowe z biologi miała policzyć ile w serze znajduje tłuszczu białka i innych składników . Dostała od pani takie informację : serze ktory ma 5 kg ma 27% tłuszczu , 27 % białka i reszta to inne zwiazki . Ile Tłuszczu , białka i innych składnikow znajduje sie w serze

Roz.
Tłuszcz : 27/100 × 5/1 =1,35 kg tłuszczu
Białko : 27/100 × 5/1 = 1,35 kg białka
Inne : 27%+27% = 54% 100% - 54% = 46%
46/100 × 5/1 = 2,3 kg

Odp: W serze znajduje sie 1,35 kg Tłuszczu ,1,35 kg Białka i 2,3 kg innych składników


2) Szaszłyk barani
Maja ugotowala szaszłyk i chciala dowiedziec sie ile on zabiera Tłuszczu i białka . Dowiedziala sie ze w 5 kg szaszłyjka znajduje sie 23% białka i 30 % tłuszczu . Ile kg tłuszczu i białka zawiera szaszłyk ?

Roz.
białko : 23/100 × 5/1 = 1,15 kg białka
tłuszcz : 30/100 × 5/1 = 1,50 kg białka

Odp. Szaszłyk zawiera 1,15 kg białka i 1,50 kg tłuszczu

3) KARP SMARZONY
KARP SMARZONY 19% białka i 11 % tłuszczu
ile kg tłuszczu znajduje sie w 98 kg karpia

Roz .
19/100 × 98/1 = 18,62 kg
11/100 × 98/1 = 11,78 kg

Odp Karp zaiera 11,78 kg tłuszczu i 18,62 kg Białka