Pan Kowalski pobierał ze swojego konta 12 000 zł. Kasjerka wypłaciła tę kwotę w banknotach o nominałach 200zł i 50zł. Banknotów dwustuzłotowych było o 10 więcej niż pięćdziesięciozłotowych. Ile pan Kowalski otrzymał banknotów?
Proszę o pełne rozwiązanie Dzieki ;D pozdrawiam ;)

3

Odpowiedzi

2010-04-15T16:41:36+02:00
Najlepsza Odpowiedź!
2010-04-15T16:42:59+02:00
X- ilość banknotów 50 zł
x+10 - ilość banknotów 200zł
50x+200*(x+10)=12000
50x+200x+2000=12000/-2000
250x=10000/:250
x=40
x+10=40+10=50
x+x+10=40+40+10=90
Odp. Pan Kowalski otrzymał 90 banknotów.
1 5 1
2010-04-15T16:46:51+02:00
12000 - pobrana kwota
x - bankoty 50 zł.
x+10 -banknoty 200 zł

x+(x+10)=1200
x+x+10=200
2x=200-10
2x=190 | : 2
x=95
95+10 = 105
105+95=200
95 - banknoty 50 złotowe.
105 - banknoty 200 zł.
Odp.Pan kowalski otrzymał 200 banknotów.
Chyba tak xdd.


1 5 1