Książki Hanki stoją na pięciu półkach, przy czym na każdej półce jest ich tyle samo. Gdyby na każdej półce można było zmieścić o 6 książek więcej, to wszystkie zajęłyby tylko trzy półki. Ile książek ma Hanka?

Pomocy! To pilne!

2

Odpowiedzi

2010-04-15T16:49:19+02:00
X-liczba książek na każdej półce
5x=3(x+6)
5x=3x+18
2x=18
x=9

9*5=45
Hanka ma 45 książek
1 5 1
2010-04-15T16:52:59+02:00
+ 6 książek = trzy szafy czyli dwie szafy mniej no to 3x6= 18 ksiązek tyle w sumnie dodano łączne na 3 półki. a jak na każdej było tyle samo to trzeba 18:2= 9. bo z dwóch musiano je zdjąć. 5x9 = 45
1 3 1