Odpowiedzi

2009-11-05T14:36:52+01:00
Która to strona i jaka klasa to ci zrobie bo pewnie mam
2009-11-05T15:03:34+01:00
Zad.1
a)
36 + 24 = 60
p - szukany procent
60 * p / 100 = 24
60p = 2400
p = 40
odp: Dziewczęta stanowią 40% wszystkich uczniów należących do klubu.

b)
ilość dziewcząt, które brały udział w zawodach: 24 * 37,5 / 100 = 9
ilość dziewcząt, które nie brały udziału w zawodach = 24 - 9 = 15
dop W tych zawodach nie brało udziału 15 dziewcząt.

c)
ilość uczniów z klubu Tęcza startujących w zawodach: 60 * 85 / 100 = 51
17% uczniów startujących w zawodach to 51
x - szukana liczba
x * 17 / 100 = 51
17x = 5100
x = 300
odp: W zawodach brało udział 300 uczniów.

d)
10% wszystkich dziewcząt w tej szkole to 24
x - szukana liczba
x * 10 / 100 = 24
10x = 2400
x = 240

20% wszystkich chopców w tej szkole to 36
y - szukana liczba
y * 20 / 100 = 36
20y = 3600
y = 180

100-p - szukany procent
240 * p / 100 = 180
240p = 18000
p = 75%
100 - p = 25

180 + 240 = 420
odp: W tej szkole jest 420 uczniów. Chłopców jest o 25% mniej niż dziewcząt.

e)
liczba członków klubu kiedyś - 60
liczba członków klubu teraz - 60 + 84 = 144

p-100 - szukany procent
60 * p / 100 = 144
60p - 14400
p = 240
p - 100 = 240 - 100 = 140
odp: Liczba członków klubu wzrosła o 140%.

zad.2
x - szukana liczba
x * 40 / 100 = 20 000
40x = 2 000 000
x = 50 000
odp: Z usług tego biura korzystało 50 000 osób.

zad.3
a)
Morze Bałtyckie: 20kg * 8 / 1000 = 0,16kg
Morze Śródziemne: 20kg * 38 / 1000 = 0,76kg
odp: W 20kg wody z Morza Bałtyckiego jest 0,16kg soli, a w tej samej ilości wody z Morza Śródziemnego jest 0,76kg soli.

b)
15kg * 40 / 1000 = 0,6kg
odp: W 15kg wody z Morza Czerwonego jest więcej niż 0,5kg soli.

c)
x - szukana liczba
x * 18 / 1000 = 5,4kg
18x = 5400kg
x = 300kg
odp: Należy wziąć 300kg wody.

d)
zaw. soli w 5kg wody z Morza Bałtyckiego: 5 * 8 / 1000 = 0,04kg
zaw. soli w 5kg wody z Morza Czarnego: 5 * 18 / 1000 = 0,09kg
ilość soli po zmieszaniu wód: 0,09 + 0,04 = 0,13kg
p - szukany procent
10 * p / 100 = 0,13
10p = 13
p = 1,3
1,3% = 13promili
odp: Po zmieszaniu tych wód zasolenie by było równe 1,3%, czyli 13 promili.
1 5 1