Odpowiedzi

2010-04-15T18:15:18+02:00
To jest zadanie na Ciąg arytmetyczny ;)
a₁=?
r=-60
Sn=2040
n=12

Wzór na sumę n wyrazów w Ciągu:
Sn=2a₁+(n-1)r
2040=2a₁+11*(-60)
2040+660=2a₁
2700=2a₁
1350=a₁

Sprawdź czy nie ma błędów przy przepisywaniu :p [ale chyba nie ma]
1 1 1
2010-04-15T18:16:12+02:00
11*60=660
2040-660=1380
1380/12=115
115+660=775
Odp. Pierwsza rata wynosi 775 zł.

Nie wiem czy dobrze :D
4 1 4