Napisz referat na temat :

Wlasciwosci fizyczke bialek i co to ogolnie sa bialka
co to jest roztwor koloidalny - wlasciwosci i dokladnie omowic ten roztwor, oraz jakie czynniki wplywaja na ten roztwor?

Praca ma byc mniejwiecej na 1,5 strony A4 moze byc oczywiscie wiecej. Praca ma byc na poziomie licealnym.

1

Odpowiedzi

2010-04-15T18:57:17+02:00
1. Podstawowym składnikiem białek są aminokwasy. Najprostrzy aminokwas to kwas aminooctowy (glicyna). Wzór strunkturalny tego kwasu jet podobny do wzoru kasu octowego, jednak we aminooctowym zamiast jesdnego wodoru znajduje się NH2. Czyli białka to połączone w duże strunkuty cząsteczki aminokwasów.
2.Skład pierwiastkowy białek:
a) węgiel- 50-54%
b) tlen- 19-24%
c) azot- 15-10%
d) wodór- 6-8%
e) fosfor- 0,5 %
f) siarka- 0,3-3 %

3. Podział białek:
a) proste- proteiny- czyste amikwasy
b) złożone- proteidy- oprócz aminokwasów zawierają siarkę i fosfor

4. Właściwości białek: reakcje charakterystyczne dla białek
-działanie kwasu azotowego (V) HNO3 na białko- reakcja ksantoproteinowa- białko ścina się i zmienia barwę na żółtą
-wpływ wodorotlenku miedzi (II) na białko Cu(OH)2 - reakcja biuterowa-białko zmienia barwę na fioletową

Ścinanie się białek z: kwasami, zasadami, solami metali lekkich i ciężkich, alkoholem, temperaturą
Ścinanie może byc odwracalne, bądź nieodwracalne
-odwracalne-koagulacja
-nieodwracalne-denaturacja

Białko w H2O tworzy roztwór koloidalny- który wykazuje dodatni efekt Tyndalla (czyli rozproszenie promieni świetlnych w tzw stożek Tyndalla)

Może te informacje się przydadzą :)
2 1 2