Odpowiedzi

2010-04-15T19:39:39+02:00
X- długośc podstawy
x+5 - długośc ramienia

85dm=850cm (zmiana jednostki)

x+2*(5+x)=850
x+10+2x=850
3x=850-10
3x=840 / :3
x=280 -długośc podstawy
280+5=285 - długośc ramienia
52 4 52
2010-04-15T19:40:02+02:00
Przyjmijmy ze a to dlugosc podstawy, a wiec
b=a+5 to jest dlugosc jednego ramienia, wiec c=a+5 bedzie tego dlugoscia drugiego ramienia i b=c
a więc a+b+c=a+a+5+a+5=3a+10 po redukcji wyrazow podobnych
3a+10=850
3a=840/3
a=280
b=280+5=285
c=280+5=285
26 4 26