Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T16:29:36+01:00
Pozytywne znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka:
1.Bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka produkują witaminy grupy B i witaminę K
2. zwierzęta roślinożerne wykorzystują bakterie do rozkładania celulozy
3. biorą udział w procesach glebotwórczych
4. bakterie przyłączają azot atmosferyczny, przy ich udziale gleba zostaje wzbogacona w azot
5.przy udziale bakterii otrzymujemy: zsiadłe mleko, masło, sery, kiszone ogórki, alkohol, kiszoną kapustę, kawę, kakao, paszę dla zwierząt, a także konopie, tytoń, jedwab czy kauczuk
6. oczyszczają ścieki, rozkładają trujące odpady ropy naftowej przy udziale nowoczesnych metod inżynierii genetycznej
7.rozkładają martwą materię organiczną
8.spulchniają glebę
9. fermentują obornik
10.włączają w obieg materii węgiel, azot, siarkę, fosfor
11.biorą udział w procesie gnicia (beztlenowy rozkład aminokwasów i białek)
12. dzięki bakterią zachodzi proces fermentacji (beztlenowy rozkład węglowodanów) m) bakterii używa się do produkcji rożnych związków, jak kwas octowy, etanol, butanol, aceton, lizyny
13.są wykorzystywane do produkcji szczepionek, surowic, antybiotyków (streptomycyna) i witamin (B12 i C)


NEGATYWNE ZNACZENIE BAKTEII:
1. Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka
(np. gruźlica, zapalenia płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują również zatrucia
pokarmowe)
2. Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności
3.Niszczą wiele materiałów przemysłowych
4.Uwalniają azot od atmosfery
2009-11-05T16:32:15+01:00
POZYTYWNE:
Rozkładający martwą materię organiczną i przyczyniając się w ten sposób do tworzenia próchnicy glebowej. Procesy rozkładu uwalniają i wprowadzają do obiegu biosferycznego szereg pierwiastków takich jak: węgiel, tlen, azot, siarka czy fosfor.
Tworza ogniwa łańcucha pokarmowego, gdyż tworzą podstawowe źródło pożywienia dla takich organizmów jak pierwotniaki i inne zwierzęta wyższe.
Człowiek nauczył się wykorzystywać właściwości bakterii do potrzeb przemysłowo-rolniczych takich jak:

* produkcja jogurtów, serów, kiszonek (bakterie fermentacji mlekowej) - przemysł spożywczy,
* produkcja szczepionek i antybiotyków (głównie szczepy Streptomyces) - przemysł farmaceutyczny,
* produkcja acetonu, etanolu, aminokwasów, witamin, hormonów i enzymów (bakterie transgeniczne) - inżynieria genetyczna,
* likwidacja zanieczyszczeń w biooczyszczalniach ścieków,
* jako organizmy owadobójcze w rolnictwie
* wykorzystanie złóż ropy, żelaza czy siarki, które zostały utworzone w odległych epokach geologicznych przez bakterie



NEGATYWNE:
- są przyczyna groźnych chorób
- przysparzają wiele strat gospodarce człowieka z powodu przeprowadzania procesów gnilnych (np. psucie produktów spożywczych)
2009-11-05T17:15:25+01:00
Negatywne: Do najczęściej występujących u ludzi chorób wywoływanych przez bakterie zalicza się: gruźlicę, zapalenie płuc, anginę itd. Bakterie bywają też przyczyną zatruć pokarmowych. Wywołują też procesy gnilne pogarszające jakość żywności.
pozytywne:wykorzystuje sie je w przemyśle spożywczym do sporządzania kefirów, serów. Pełnią bardzo ważną funkcje w oczyszczaniu środowiska, ponieważ rozkładają szczątki organizmów na substancje proste.Sole mineralne powstające na skutek tego procesu użyźniają glebę co umożliwia wzrost roślinom.