Temat: Mnożenie jednomianów przez sumy

Zapisz w jak najprostszej postaci:


a) 3(a+b)+(a-2b)
b) -4(x-z)-(x+y)
c) 5(4x-7)+(7-4x)
d) (4x-y)-2(x+y)
e) 2(3x-2y+3z)-5(x-y-z)
f) 4x(x-y-z)-2x(4x-y+z)
g)-3x²(3-⅔y)+5x(x²-7xy)
h) -2√2(a+√2b)-4(a√2-2b)

Proszę o pomoc !

3

Odpowiedzi

2009-11-05T17:16:03+01:00
A) 6b+2a
b) -6x-z+y
c) 5
d) 5x-2
e) 2(4x-3y+4z)-5
f) 7x-2y
g)
h)

Myśle ze dobrze, a tych dwóch ostatnich nie umiem.
Pozdrawiam
5 3 5
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T17:18:19+01:00
A) 3(a+b)+(a-2b) =3a+3b+a-2b=4a+b

b) -4(x-z)-(x+y)=-4x+4z-x-y=-5x+4z-y

c) 5(4x-7)+(7-4x)=20x-35+7-4x=16x-28

d) (4x-y)-2(x+y)=4x-y-2x-2y=2x-3y

e) 2(3x-2y+3z)-5(x-y-z)=6x-4y+6z-5x+5y+5z=x+y+11z

f) 4x(x-y-z)-2x(4x-y+z)=4x²-4xy-4xz-8x²+2xy-2xz=-4x²-2xy-6xz

g)-3x²(3-⅔y)+5x(x²-7xy)=-9x²+2x²y+5x³-35x²y=-9x²+5x²-(-33x²y)

h) -2√2(a+√2b)-4(a√2-2b)= -2a√2-4b-4a√2+8b=6a√2+4b

Prosze :)))




6 5 6
2009-11-05T17:38:24+01:00
A) 3(a+b)+(a-2b)= 3a + 3b + a - 2b = 4a + b
b) -4(x-z)-(x+y)= -4x + 4z - x - y = -5x + 4z - y
c) 5(4x-7)+(7-4x)= 20x - 35 + 7 - 4x = 16x - 28
d) (4x-y)-2(x+y)= 4x - y - 2x - 2y = 2x - 3y
e) 2(3x-2y+3z)-5(x-y-z)= 6x - 4y + 6z - 5x + 5y + 5z = x + y + 11z
f) 4x(x-y-z)-2x(4x-y+z)= 4x² - 4xy - 4xz - 8x² + 2xy - 2xz = -4x² - 2xy - 6xz
g)-3x²(3-⅔y)+5x(x²-7xy)= -9x² + 2x²y + 5x³ - 35x²y = 5x³ - 9x² - 33x²y
h) -2√2(a+√2b)-4(a√2-2b)= -2a√2 - 4b - 4a√2 + 8b = -6a√2 + 4b

nie jestem pewna czy podpunkty g i h są poprawne.
4 3 4