Odpowiedzi

2009-11-05T17:16:29+01:00
Wydaje mi się, że będzie to tak (;

h=a-1
a--> długość boku

h=(a√3)/2
a-1=(a√3)/*2 (mnożymy razy 2)/*2
2a-2=a√3
2a=a√3+2 /2
a=(a√3+2)/2
a=a√3/2

Proszę (;
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T17:21:10+01:00
A pierwistek z 3= 1 / to wszystko pomnożyc przez pierwiastek z 3
3a = pierwiastek z 3 / to wszystko podzielić przez 3
a= pierwistek z 3 dzielony przez 3

a=połowa boku trójkąta równobocznego

bok trójkąta równobocznego= 2*pierwiatek z 3 dzielony przez 3
bok= 2pierwiatek z 3 dzielone przez 3

:)
Mam nadzieję że rozumiesz :D