Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T17:47:02+01:00
A) (x+3y)²= x²+3xy+9y²
b) (2a-b)² = 4a²-4ab+b²
c)(3a-x)(3a+x) = 9a²-x²
d)(½-2b)²= 1/4-2b+4b²
e)(5x+o.5a) ² = 25x²+5ax+0,25a²
f)(¼ x -⅓ y)(¼ x + ⅓y) =1/16 x²- 1/9y²

tu chyba zle przepisales->
g) (1½ a + 2i dwie piateb) (2 i dwie piate b - 1 ½a) = 144/25b² - 9/4a²

h) ( ⅔ x ²- y ²) ( y ²+ ⅔x ²) =4/9x⁴-y⁴


Mam nadzieje, ze o to chodzilo.
Pozdrawiam! :)
2009-11-05T18:04:40+01:00
A)=x²+6xy+9y²
b)=4a²-4ab+b²
c)=9a²-x²
d)=1/4-2b+4b²
e)=25x²+5ax+0,25a
f)=1/16x²-1/9y²
g)=(4/3a+12/5b)*(12/5b-3/2a)=48/15ab-2a²+144/25b²-36/10ab
h)=4/9x⁴+2/3x²y²-2/3x²y²-y⁴=4/9x⁴-y⁴
a w g chyba źle napisałeś bo zamiast 1/3 chyba ci chodziło o 1/2 jeżeli tak to odp jest następująca:
(2 2/5b+1 1/2a)*(2 2/5b-1 1/2a)=(12/5b+3/2a)*(12/5b-3/2a)=144/25b²-9/4a²