Odpowiedzi

2009-11-05T17:58:38+01:00
R=5
l=10pi
5*5=25
10pi*25=250pi=785

Pokonuje drogę 785m.
13 3 13
2009-11-05T18:01:13+01:00
Droga 1 obrotu=Ob
Ob=2πr
r=5m
Ob=2π*5
Ob=10πm
Droga w 1 min= 5*Ob
s=5*10π
s=50πm
Droga w 5 min
s=5 * 50πm
s=250πm
10 2 10
2009-11-05T21:06:29+01:00
1min = 5 obrotów
5min = 25 obrotów

Obwod = l=2pi*r
l= 2*3,14*5 = 6,28 * 5 = 31,4
n(obroty) = 25
d(droga) = x

obroty * obwod = droga
25 * 31,4 = 785m.

Odp. Chłopiec w ciagu 5 min pokonuje droge 785m.
12 4 12