Odpowiedzi

2009-11-05T18:26:53+01:00
A)
3,50 zł-100%
0,70zł-x

x=0,70zł*100%/3,50zł = 20 %

Odp.Winogrona są droższe od bananów o 20%.

b)
4zł -100%
0,50zł-x

x=0,5zł *100%/4zł = 12,5%

Odp.Banany są tańsze od jabłek o 12,5 % .

c)
4zł-100%
0,20zł - x

x=0,2zł*100%/4zł = 5%

Odp. Winogrona są droższe od jabłek od 5 % .
2009-11-05T18:29:16+01:00
A)w= 4,20; b= 3,5
4,2-3,5= 0,7; 3,5/10=0,35; 0,7/0,35=2; 2*10=20% 20%z bananów
b) b= 3,5 j= 4
4/0,5= 8; 1/8 mniej kosztują czyli 12,5% z jabłek
c)w= 4,2 j= 4
4/0,2= 20; 1/20= 5% z jabłek