1. Hrabia Gizela przez całe życie zbierała pierścionki.Gdy osiągneła wiek sędziwy, wszystkie swoje klejnoty podarowała bratanicy Leonorze, siostrzenicy Józefinie i wiernej służącej Stefci. Leonora otrzymała ⅓wszystkich rierścionków, Józefina ⁵/₂₁, a Stefcia ³/₇ całej kolekcji.Która z pań otrzymała najwięcej pierścionków?



2. Turysata pierwszego dnia wędrówki przeszedł 20 km w ciągu 6 godzin. Drugiego dnia przebył 26 km w ciągu 8 godzin, a trzeciego 16 km w ciągu 5 godzin.Którego dnia szedł najszybciej?


PROSZE O WSZYSTKIE OBLICZENI TAK NA POZIOMIE 5 KL.

2

Odpowiedzi

  • ario
  • Rozwiązujący
2009-11-05T19:05:48+01:00
1/3=7/21
5/21
3/7=9/21
czyli ta ostatnia dostała najwięcej

20:6=3(3)km/h
26:8=3.25km/h
16:5=3.2km/h
czyli pierwszego dnia najszybciej ;d
1 5 1
2009-11-05T19:11:58+01:00
1)Leonara - 1/3=7/21
Józefina -5/21=5/21
Stefcia - 3/7 =9/21

5/21<7/21<9/21
Najwięcej otrzymała Stefcia

2)1 dzień-20km - 6h 20÷6=3,33km/h
2 dzień-26km- 8h 26÷8=3,25km/h
3 dzień-16km -5h 16÷5=3,2km/h
Najszybciej szedł 1 dnia