1. Kobiety żyją w Polsce średnio 76 lat, a mężczyzni 68 lat, wobec tego:
a) kobiety żyją 11,8 % dłużej o d mężczyzn
b) mężczyzni zyją ok. 11,8% krócej od kobiet
c) obydwie powyższe odpowiedzi są porawne
d) żadna odpowiedz nie jest poprawna
2. Polska ma powierzchnie 312 tys km2, a grecja 131 tys km2. Powierzchnia Polski jest większa od powierzchni Grecji o:
a) ok. 138%
b) 39%
c) 238%
ok. 58%
3. Zysk sprzedawcy stanowi 10% ceny sprzedanych towarów robić dokładnie 700zł, sprzedawca musi ten towar sprzeedać za:
a) 70 zł
b) 770 zł
c) 7000zł
d) 7700zł

Prosze o odpowiedzi ale również i rozwiązania . Na poziomie 1 klasy gimnazjum .

Dzięki ;**

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T19:08:18+01:00
Zad.1.
68 - 100%
76 - x

x=7600/68 = 111,8

odp.c

zad.2.
131 - 100%
321 - x

X= 31200/ 131 = 238
odp.c

zad.3.
0,1x - zysk
0,1x = 700
x = 7000
odp.c
81 1 81
2009-11-05T19:08:31+01:00
Z.1
odp a) bo( 76 - 68)/68 =8/68 =0,1176 =11,8 %
z.2
odp a) bo (312 - 131)/131 =1,38 = 138%
z.3
odp c) bo 10% z 7000 = 0.1 * 7000 = 700
37 4 37