1. Jakie enzymy występują w układzie pokarmowym?
2. Budowa krwi, funkcje krwi, droga krwi przez organizm
3. Choroby układu krwionośnego
4. Różnice między żyłą a tętnicą (zastawkami)
5. Krwiobiegi- jakie mają funkcje?
6. Higiena układu pokarmowego
7. Składniki pokarmowe+witaminy
8. Asymetria serca powody i konsekwencje
9. mięsień serca poprzecznie prążkowany
10. higiena i jak dbać o drogi krwionośne
11. Budowa układu pokarmowego wszystkie narządy wmieć znaleźć na schemacie i znać funkcje

Z góry dziękuje :)

1

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-11-05T19:38:40+01:00
1. Amylazy i Lipazy.
2. Krwinki czerwone, krwinki białe, płytki krwi. - transport tlenu. dwutlenku wegla, substancji odzywczych, zbednych produktów przemiany materiii; niszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych, tworzenie skrzepów.
3. * kardiomiopatia,
* choroba niedokrwienna serca,
* miażdżyca,
* anemia,
* hemofilia.

4.Różnica między żyłami i tętnicami polega na grubości poszczególnych warstw, elastyczności i wytrzymałości na zmiany ciśnienia. Żyły mają także kieszonkowe zastawki zapobiegające cofaniu się krwi.
Żyły Tętnice
mniej elastyczne bardziej elastyczne
są cieńsze są grubsze
słaba wytrzymałość na zmianę ciśnienia krwi duża wytrzymałość na zmianę ciśnienia krwi
mają kieszonkowe zastawki zapobiegające cofaniu się krwi brak

6.Podstawą higieny układu pokarmowego jest prawidłowe odżywianie się. Jedzenie, które spożywamy ma bezpośrednią styczność ze światłem całego układu. Dlatego też nieodpowiedni pokarm, zły stan higieny produktów pokarmowych lub niehigieniczne warunki przyrządzania, podawania i spożywania posiłków mogą doprowadzić do wielu zaburzeń i chorób.
Higienę układu pokarmowego należy zacząć od dbania o jamę ustną i zęby. Każdy człowiek zna, a przynajmniej powinien znać zasady higieny z nimi związane, czyli szczotkowanie zębów po każdym posiłku oraz płukanie jamy ustnej specjalnymi antybakteryjnymi preparatami. W przeciwnym wypadku resztki pokarmów – zwłaszcza mięsa, zalegają w szparach między zębami, stając się pożywką bakterii gnilnych. Powstające przy gniciu kwasy uszkadzają tkankę zębową, otwierając drogę bakteriom w głąb zęba. Na dobry stan zębów i dziąseł wpływa też odpowiednia dieta zawierająca m.in. sole wapnia, fluoru i witaminę D.

7.
składniki : weglowodany, białka , tłuszcze, witaminy i substancje mineralne, a także woda.


witaminy :
B1, B2- Ryboflawina , B3 - Niacyna , B5- kwas pantotenowy, B6 - Pirydoksyna, B11 - Kwas foliowy, B12 - Kobalamina , C - kwas askorbinowy, H- Biotyna, A - Retinol, D- Kalcyferol, E- Tokoferol, K- Filochinon.


9. Mięsień poprzecznie prążkowany (tkanka mięśniowa poprzecznie prążkowana, łac. textus muscularis transversostriatus) – typ tkanki mięśniowej, zbudowanej z silnie wydłużonych, walcowatych komórek, zawierających wiele położonych obwodowo jąder. W centrum znajdują się liczne miofibryle. filamenty aktynowe i miozynowe ułożone są naprzemiennie na całej długości włókna.

Zbudowane są z niej m.in. wszystkie mięśnie szkieletowe kręgowców. Pracują one zależnie od woli, szybko ulegają zmęczeniu, ich skurcze są krótkotrwałe, ale silne. Mięśnie szkieletowe zbudowane są z ułożonych w pęczki włókien mięśniowych. Włókna te mają wrzecionowaty kształt i zawierają dużą ilość jąder komórkowych. Mają długość kilku centymetrów i średnicę 10 - 100 mm.


11. Układ pokarmowy człowieka tworzą przewód pokarmowy i gruczoły dodatkowe.


Przewód pokarmowy :
- Jama ustna
- Gardło
- Przełyk
- Zołądek
- Dwunastnica
-Jelito cienkie
- jelito grube
- jelito ślepe
-Wyrostek robaczkowy
-Odbytnica
- Odbyt

Gruczoły dodatkowe :
- Ślinianki
- wątroba
- Woreczek żołciowy
- przewód żołciowy
-
Trzustka
- Jama brzuszna.

;)
1 5 1