Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T19:50:09+01:00
2×+y=5
3×-2y=-3

y=5-2x
3x-2y=-3

y=5-2x
3x-2(5-2x)=-3

y=5-2x
3x-10+4x=-3

y=5-2x
7x=7 /÷7

y=5-2x
x=1

y=3
x=1

lub II metoda

2×+y=5 /×2
3×-2y=-3

4x+2y=10
3x-2y=-3 (i jak ten uklad rownan bierzesz w klamre to jakby dodajesz ze soba to pionowo. x z x a y z y)

tak więc:
7x=7/÷7
x=1

4x+2y=10
2y=6 /÷2
y=3

x=1
y=3


2009-11-05T19:56:21+01:00
2x + y = 5
3x - 2y = -3
------------------
I. Przez podstawienie
y = 5 - 2x
3x - 2*(5 - 2x) = -3
3x +4x -10 =-3
7x =10-3 = 7
x =7:7 = 1
y = 5 -2*1 = 5 - 2 = 3
Odp. x =1, y = 3

II. Przeciwnych współczynników

2x + y = 5 I * 2 ( mnożymy obie trony równania przez 2 )
3x - 2y = - 3
-------------------------
4x + 2y = 10
3x - 2y = -3
---------------------- dodajemy stronami te równania
7x =10 -3 =7
x = 7:7 = 1

y =5 - 2x = 5 -2*1 =5 - 2 = 3
Odp. x =1 , y = 3
III Metoda wyznaczników.