1. Tomek w grudniu wysłał o 150% więcej sms-ów niż w listopadzie.Ile razy więcej sms-ów wysłał w grudniu?
Rozwiązanie: 2,5 razy więcej

2.W repertuarze pewnego kina filmów polskich jest o 40% mniej niż filmów zagranicznych. Jaki procent filmów w repertuarze tego kina stanowią filmy polsskie?
Rozwiązanie:37,5%

3.Paczka wafelków firmy Andrut kosztuje 2,10 zł. W paczce jest 12 wafelków, ale w ramach akcji promocyjnej firma Andrut proponuje po tej samej cenie paczkę zawierającą 15 wafelków. O ile procent tańszy jest teraz każdy wafelek?
Rozwiązanie:o 20%

4. W wyborach prezydenckich startowało dwóch kandydatów; pan Małowiejski i pan Sielski. Wyniki głosowania przeprowadzone w miastach i na wsiach:
P. Małowiejski = 25% - wieś 65% - miasto
P. Sielski = 75% - wieś 35% - miasto
Spośród osób, które wzięły udział w wyborach, 30% mieszka na wsi, a 70% w mieście. Który z kandydatów otrzymał więcej głosów?
Rozwiązanie:Pn Małowiejski

5. Dwaj sklepikarze, panowie A i B kupują jabłka u tego samego hurtownika. W sklepie pana A cena detaliczna jest o 25% wyższa od hurtowej, a w sklepie pana B o 30 wyższa od hurtowej. Pan A sprzedał 160 kg jabłek, a pan B 120 kg. Który z nich więcej zyskał na sprzedaży jabłek? O ile procent więcej?
Rozwiązanie;Pan A zyskał ok. 11 % więcej od pana B



Rozwiązania brałam z odpowiedzi z ksiązki:)Proszę pomóżcie!!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-05T21:38:37+01:00
1. 100% + 150% = 250% inaczej 2,5 razy więcej

2.
100% - 62.5% = 37.5 %

3.
2.10 / 12 = 0.175
2.10 / 15 = 0.140
35 / 175 = 0,2

Odp: 20%



4. W wyborach prezydenckich startowało dwóch kandydatów; pan Małowiejski i pan Sielski. Wyniki głosowania przeprowadzone w miastach i na wsiach:
P. Małowiejski = 1/4*30 + 65/100*70 = 53
P. Sielski = 3/4*30 + 35/100*70 = 47

Rozwiązanie:Pn Małowiejski

5. Dwaj sklepikarze, panowie A i B kupują jabłka u tego samego hurtownika. W sklepie pana A cena detaliczna jest o 25% wyższa od hurtowej, a w sklepie pana B o 30 wyższa od hurtowej. Pan A sprzedał 160 kg jabłek, a pan B 120 kg. Który z nich więcej zyskał na sprzedaży jabłek? O ile procent więcej?
Rozwiązanie;Pan A zyskał ok. 11 % więcej od pana B


A= 40
B= 36
40-36=4
4/40 = 10 %

Nie wiem co dokładnie masz w książce, ale można przyjąć,iż 10% to "ok.11"
24 3 24