Dwaj rowerzyści wyjechali równocześnie na trasę o długości 36 km.Szybkość pierwszego rowerzysty była o 6 km/h większa niż szybkość drugiego i pokonał on trasę w czasie o godzinę krótszym niż drugi.Oblicz średnie szybkości obu rowerzystów.

2

Odpowiedzi

V1-prędkość pierwszego rowerzysty
t1-czas pierwszego rowerzysty
v2-predkośc drugiego rowerzysty
t2-czas drugiego rowerzysty
s-droga
s-36km
s=v*t

v1=v2+6
t1=t2-1

v1t1=36
v2t2=36

(v2+6)(t2-1)=36
v2t2=36

v2t2-v2+6t2-6=36
v2t2=36

v2=36/t2

36-36/t2 +6t2-6=36
6t2-36/t2-6=0
6t2²-36-6t2=0
t2²-t2-6=0
Δ=1+24=25
t2₁=(1-5)/2= -2 - sprzecznośc bo czas nie moze byc ujemny!!!
t2₂=(1+5)/2= 3(h)

v2=36/3
v2=12 (km/h)

v1=12+6=18 (km/h)
t1=2h
Predkość pierwszego to 18 km/h, a drugiego 12km/h

gdyby były jakieś pytanka proszę pisac
48 4 48
Dane:
s = 36km
v1 = x + 6
v2 = ?
t1 = y - 1
t2 = y

S=V*t

xy=36
(x+6)(y-1)=36
y=36/x
(x+6)=(36/x - 1)=36
36 - x - 6 + 216/x = 36 //*x // *(-1)
x^2 - 30x - 216 = -36x
x^2 + 6x - 216 = 0
x=12 v x=18


Średnia szybkość pierwszego rowerzysty wynosi 18km/h, a średnia szybkość drugiego rowerzysty wynosi 12km/h
33 3 33