Beata ma w szklance 150g herbaty. rozpuscila w niej dwie kostki cukru o masie 5g kazda. jurek do kubka z 285g herbaty wrzucil trzy takie same kostki cukru. kto ma slodsza herbate? odpowiedz uzasadnij.
prosze o wypisanie wszystkich dzialan.

3

Odpowiedzi

2009-11-06T16:56:57+01:00
Beata: roztwór=150g + 2 razy 5g=160g i to jest 100% a cukier czyli te 10g stanowi x % x=100 razy 10:1606,25% Jurek 285g +3 razy 5g=300g =100% a te 15g= x% x=100razy 15:300=5% słodsza jest herbata beaty bo jest większe stężenie cukru
2009-11-06T16:58:19+01:00
Cp = 10g /160 * 100%
Cp = 1000/160 = 6,25% - stęzenie cukru w herbacie Beaty

Cp = 15/300 * 100%
Cp = 1500/300 = 5% - stezenie cukru w herbacie Jurka

6,25 > 5

odp Beata ma slodsza herbate
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-06T17:00:59+01:00
Beata
150+10=160g
10/160 * 100%= 25/4%=6,25%
Jurek
285+15=300
15/300 * 100%=15/3%=5%
6,25- 5=1,25