1)Z domu do szkoły Jacek ma 10km.Wyjechał z domu motorowerem o godz 7:30 i jechał ze średnią prędkością 30km/h.Ania wyruszyła do szkoły 15min później.Jechała z tatą samochodem ze srednią prędkością 60km/h.Czy Ania dogoni Jacka?
2)Basen można napełnić korzystając z dwóch zaworów.Korzystając tylko z pierwszego zaworu basen napełnia się w 6godz.A odkrecajac tylko drugi zawor na napelnienie basenu potrzebe sa 3godz.W ciagu jakiego czasu będzie napełniony basen gdy otworzymy oba zawory jednocześnie?

2

Odpowiedzi

2009-11-06T18:08:49+01:00
1.Ania nie dogoni Jacka
2.Basen napełni się w ciągu 2 godzin
2009-11-06T20:19:55+01:00
1.Ania przyjedzie 5 minut po Jacku.
2.
Basen ma np.1000l
rura1: W 6 godzin wleje 1000l. W 1godzine wleje 166,6l.
166,6l*2h=333,2l
W 2 godziny wleje 333,2l.

rura2:W 3 godziny wleje 1000l. W1 godzinę wleje 333,3l.
333,3l*2h=666,6l
W 2 godziny wleje 666,6l.

666,6l+333,2l=999,8l

Odp.Basen zostanie napełniony w ciągu 2 godzin.