Odpowiedzi

2009-11-06T22:56:54+01:00
Wykaż, że dla każdego kąta ostrego a zachodzi równość (1+tg a)(1-ctg a)=tg a - ctg a

(1+tg a)(1-ctg a)=tg a - ctg a
L=(1+tg a)(1-ctg a)=1-ctg a+tg a-tg a*ctg a=1-ctg a+tg a-1=-ctg a+tg a=P
L=P
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-06T23:22:09+01:00
Mozna bawic sie w przeksztlacenia typu jedynka trygonometryczna, bo tga =sina/cosa; tylko po co? :P

(1+tg a)(1-ctg a)=tg a - ctg

Najlepeij robic to stronami:
tga * ctg a = 1 -> mam nadzieje, ze pamietamy :)

L= (1+tg a)(1-ctg a) = 1-ctg a +tg a - ctg a * tg a = 1-ctg a + tg a - 1 = tg a - ctg a = P

czyli rownanie jest spelnione.




Pozdrawiam! :)