Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-07T23:30:19+01:00
A]M[-1,5] OD x-y+1=0 odległośc punktu od prostej wyraża wzór:d= w liczniku: wartosc bezwzgledna z ax+by+c w mianowniku pierwiastek z a²+b² d=[-1-5+1]:√1²+[-1]²=5:√2=2,5√2 wynosi odległość punktu M od prostej N[-7,1] d=[-7-1+1]:√2=3,5√2=odległosc P[]-6,-2] d=[-6+2+1]:√2=1,5√2=odległosc Q[4,0] d=[4+0+1]:√2=2,5√2=odległosc b]y=2x-1→ -2x+y+1=0 M[-1,5] d=[2+5+1]:√4+1=9:√5=1,8√5=odlrgłosc N[-7,1] d=[14+1+1]:√5=3,2√5=odległosc P[-6,-2] d=[12-2+1]:√5=2,2√5=odległosc Q[4,0] d=[-8+0+1]:√5=1,4√5=odległosc-pozdrawiam