Odpowiedzi

2009-11-07T10:38:48+01:00
Mój chleb jest ciemny z dodatkiem ziaren słonecznika. Kształtem przypomina koło. Podstawowy kolor to brązowy.Przyglądając się można ujrzeć przebarwienia kremowego. Pachnie słonecznikiem. Jest pyszny, gdzieniegdzie czuję ziarenka słonecznika. W dotyku jest on bardzo mięciutki. Jego skórka jest chrupiąca.
48 4 48
2009-11-07T10:41:32+01:00
Chleb "Herbski"
Bochenek chleba jest dobrze wyrośnięty i wypieczony. Jego kształt jest owalny. Jest barwy jasnobrązowej. Zaś powierzchnia chleba jest posypana mąką i poprzecinana równoległymi, krzyżującymi się cięciami. W tym miejscu posypana makiem. Smak i zapach jest charaktrystyczny dla wypieczonego, świeżego pieczywa pszenno - żytniego. Jest to chleb o miękiszu sprężystym z chrupiącą skórką.
48 4 48
2009-11-07T11:11:04+01:00
Mój chleb jest z pszenicy.Kształt ma owalny.Kolor jak większość chlebów ma lekko brązowy . Zawsze pachnie świeżością w szczególności rano .W smaku poznać wiele składników.
Mąka pszenna swoje właściwości spulchniające zawdzięcza dużej zawartości białek gluteiny i gliadyny, które w połączeniu z wodą tworzą gluten. Gluten w czasie ugniatania ciasta układa się w długie łańcuchy, które z jednej strony nadają ciastu elastyczność, a z drugiej pomagają w zatrzymaniu produkowanego w nim dwutlenku węgla.


pozdrawiam
36 3 36