Odpowiedzi

2009-11-07T19:04:49+01:00
1 dzień:40% z 50= 0,40 * 50 =20
50-20=30 - tyle zostało
2 dzień 30% z 30 = 0,30 * 30=9
czyli sprzedane zostało 39 a nie sprzedane 11
11/50=22%
odp. Niesprzedane pomarańcze stanowiły 22 %
2009-11-07T19:04:52+01:00
100% --- 50kg
40% ----x
x= 40*50/100= 2000/100=20kg

100%---- 50kg
30% ----- x
x=30*50/100=1500/100=15kg

50-20-15=15kg

zostało 15kg = 0,15%
2009-11-08T00:24:27+01:00
0,4*50=20 kg sprzedano 1 dnia
50-20=30 pozostało tyle pomarańczy

30*0,3=9 kg sprzedano 2 dnia
30-9=21

50 --- 100%
21 ---- x
X=(21*100%)/50=42%