Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T01:03:14+01:00
Mięso traci przy gotowaniu ok. 20%, a przy pieczeniu 25%swej masy.w sobote gospodyni ugotowała 1,2 kg mięsa a w niedziele upiekła 1,5 kg mięsa.Którego dnia mogła podac rodzinie
większe porcje ?

Gotowanie
1200g
20%=0,2
1200*0,2=240
1200-240=960g

Pieczenie
1500
25%=0,25
1500*0,25=375
1500-375=1125g

Większą ilość może podać mięsa pieczonego.
1 5 1
2009-11-08T01:03:59+01:00
Waga ugotowanego1,2-(0,2*1,2)=1,2-0,24=0,96(kg)
waga upieczonego 1,5-(0,25*1,5)=1,5-0,375=1,125(kg)
2009-11-08T01:09:20+01:00
Dane :
m. do pieczenia-1,5kg
tracone wartości przy pieczeniu-25%
m.do gotowania-1,2kg
tracone wartości przy gotowaniu-20%

Pieczone :
1,5kg-100%
x - 25%
1,5*25/(podzielić)100=37,5/100=0.375
1.5kg-0.375=1.125kg

Gotowane:
1.2kg-100%
x -20%
1.2*20/100=1.2*2/10=2.4/10=0.24
1.2kg - 0.24=0.98 kg

Odp. Więc wyszło pieczonego mięsa(1.125kg) a mniej gotowanego(0.98kg.).

Mam nadzieję,że pomogłam...
Powodzenia !