1. Znajdź liczbę "a" i wiedząc że:
a) liczba o 10% większa od "a" jest równa 55
b) liczba o 15% mniejsza od "a" jest równa 170

2. Prawdziwki po ususzeniu tracą ok. 92% swojej masy. Ile kg prawdziwków trzeba zebrać, aby otrzymać 1 kg grzybów suszonych?

3. Lekcja w polskiej szkole trwa o 12,5% dłużej niż w szkole szwedzkiej. Ile minut trwa lekcja w Szwecji?

Pomóżcie! Z góry dziękuję :)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T11:29:34+01:00
1)
a) 1,10 *x= 55
x=55:1,10
x=50

b)100%-15%=85%=0,85
0,85*x=170
x=170:0,85
x=200

2)100%-92%=8%=0,08
0,08*x=1
x=1:0,08
x=12,5 prawdziwka

3) 100%+12,5%=112,5%=1,125
1,125*x=45
x=45:1,125
x=40min
1 3 1