Odpowiedzi

2009-11-08T12:18:44+01:00
Podstawowymi składnikami ciasta piernikowego są mąka (najczęściej pszenna lub żytnia), cukier, jaja, tłuszcz, miód i środki spulchniające (jak proszek do pieczenia czy soda). Kluczowym dodatkiem są oczywiście przyprawy. Oprócz imbiru, cynamonu, pieprzu i goździków stosuje się także gałkę muszkatołową, anyż, kardamon czy lawendę. Całą gamę przypraw możemy łączyć w dowolnych kombinacjach, dzięki czemu nasze pierniki i pierniczki za każdym razem mogą mieć inny, niepowtarzalny smak i aromat.

przepis na podstawowe ciasto

Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag miodu
- 10 dag cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 15 g przyprawy do piernika
- 1 opakowanie proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Miód z cukrem i tłuszczem powoli podgrzewać w rondelku, aż masło się roztopi (należy uważać, żeby się nie przypaliło, bo nabierze gorzkiego smaku). Zestawić z ognia, ostudzić, utrzeć w moździerzu. Przesianą mąkę pszenną (tortową) wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do ostudzonej masy miodowej, ucierać, wbić całe jajka i dalej ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do utartego, gładkiego ciasta dodać sproszkowane przyprawy i ewentualnie umyte, i osuszone, pokrojone bakalie, wymieszać (można też dodać trochę kakao lub czekolady, dzięki czemu ciasto będzie ciemniejsze). Przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy, piec około 40-50 min w temp. 180-200°C, ciasto wystawić z piekarnika i po 10 min wyjąć ostrożnie z formy. Posmarować polewą.

No cóż ściągnęłam z neta !
Życzę powodzenia,na prawdę łatwo !! ;)
1 1 1
2009-11-08T12:29:40+01:00
Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag miodu
- 10 dag cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 15 g przyprawy do piernika
- 1 opakowanie proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Miód z cukrem i tłuszczem powoli podgrzewać w rondelku, aż masło się roztopi (należy uważać, żeby się nie przypaliło, bo nabierze gorzkiego smaku). Zestawić z ognia, ostudzić, utrzeć w moździerzu. Przesianą mąkę pszenną (tortową) wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do ostudzonej masy miodowej, ucierać, wbić całe jajka i dalej ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do utartego, gładkiego ciasta dodać sproszkowane przyprawy i ewentualnie umyte, i osuszone, pokrojone bakalie, wymieszać (można też dodać trochę kakao lub czekolady, dzięki czemu ciasto będzie ciemniejsze). Przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy, piec około 40-50 min w temp. 180-200°C, ciasto wystawić z piekarnika i po 10 min wyjąć ostrożnie z formy. Posmarować polewą.
1 2 1
2009-11-08T12:30:03+01:00
Ciasto piernikowe - składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
1 szklanka mleka
1 jajo
6 łyżek dżemu
12 łyżek oleju.
Ciasto piernikowe - sposób przygotowania
Mąkę, cukier, cynamon, sodę i kakao wymieszać na sucho i dodać mleko, jajo, dżem i olej. Dokładnie wymieszać, ciasto powinno mieć ciemny kolor. Piec ok. 40 min.
1 5 1