Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T13:27:04+01:00
Korsarz - 30 osób
Pirat - o 20% większa od korsarza
Szyper - 10% mniejsza niż pirat

30 - 100%
x - 20%

30 x 20 / 100 = 6

30 + 6 = 36 - załoga Pirata

36 - 100%
x - 10%

36 x 10 / 100 = 3,6 zaokrąglamy do 4

36 - 4 = 32 - zaloga szypra

ZAłoga Szypra wynosi 32

2009-11-08T13:28:40+01:00
20%*30=0,2*30=6
6+30=36 załoga statku Pirat
x-załoga statku szyper
10%x-x=36
0,1x-x=36
0,9x=36/ :0,9
x=40
2009-11-08T13:33:20+01:00
Korsarz=30 osób
pirat=1,2×30=36 osób
szyper=x

1,2×30=0,9x
36=0,9x
x=40