Oblicz wartość odsetek należnych po roku oszczędzania , jeśli wysokość oprocentowania w skali roku wynosi 6% , a kwota wpłacona do banku to:
a) 2500zł b) 10000 zł c) 15000 zł

przy obliczeniach uwzględnij 19-procentowy podatek.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T14:24:34+01:00
A)
6%*2500=150
150-19%*150=150-28,5=121,5
b)
6%*10000=600
600-19%*600=600-114=486
c)6%*15000=900
900-19%*900=900-171=729
3 5 3
2009-11-08T14:34:05+01:00
A)
dane:

k<kapitał>-2500
p<procent>-6%
t<termin>-rok
wynik 121.5
b)
k-10000
p-6%
t-rok
wynik 456
c)
k-15000
p-6%
t-rok wynik 829



2 3 2
2009-11-08T19:15:53+01:00
2500x6%150x19% =28,5 150-28,5=121,50
10000x6%=600x19%=114 600-114=486
15000x6%=900x19%=171 900-171=729
2 3 2