Odpowiedzi

2009-11-08T14:26:40+01:00
FeCl3 + 3NaOH -> Fe(OH)3 + 3NaCl

1 mol FeCl3 - 3 mole NaOH
x moli FeCl3 - 12 moli NaOH

x = 4 mole
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T14:28:37+01:00
FeCl3 + 3 NaOH ---> Fe(OH)3 + 3NaCl
był bład w zadaniu. chlorki są zawsze jednowartosciowe ;p

xmoli FeCl3----12 moli NaOH
1mol FeCl3----3moli NaOH
3x= 12moli FeCl3
x=4mole FeCl3
2009-11-08T15:31:27+01:00
FeCl3 + 3NaOH -> Fe(OH)3 + 3NACl
^
|
(tu też zelazo musi być trój- wartościowe )

x moli FeCl3 - 12 moli NaOH
1 mol FeCl3 ---- 3 moli NaOH


3x = 12 moli FeCl3
x = 4 mole FeCl3
1 3 1