Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-04-29T17:05:41+02:00
Zamiana jednostek masy
5kg=5000g
30g=30:10=3dag
25mg=25:1000=0,025g
0,2dag=2g
*35kg=3500dag
*0,00024kg=2,4mg

Zamiana jednostek długości
30km=3000m
0,2m=0,2*10=2dm
0,0038km=0,0038*1000=3,8m
0,532dm=0,532:10=0,0532
*853000cm=0,853km
*7dm=0,0007km

Zamiana jednostek czasu
2h=2*60=120min
20min=20:60=1/3h
300s=300:60=5min
0,5h=0,5*3600=180

Zamiana jednostek prędkości
10m/s=10*0.001/ 1/3600= 0.01*3600=36 km/h

k-kilo=100
M-mega=1000000
m-mili=0,001

to tylko przykłady
3 2 3