Oblicz koszt energii elektrycznej zużytej w ciągu miesiąca (30dni) przez telewizor, który jest włączony do sieci przeciętnie 8 godzin dziennie.Moc odbiornika telewizyjnego wynosi P=60 W.Aktualna cena 1 kWh energii elektrycznej wynosi 0.24zł.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-08T17:00:40+01:00

Dane:

Czas - 30dni - 8godz dziennie
Zużycie - 60W
1 kWh - 0.24zł


Rozwiązanie:

60*8=480W Zużycie dziennie
30*480=14400W Zużycie miesięczne

14400 W - 14,4 kWh

14,4 kWh * 0.24 = 3,45 zł

odp. Miesięczne koszty używania odbiornika wynoszą 3.45zł


10 4 10
2009-11-08T17:32:57+01:00
Zużyta energia
W=P*t=60W*8h*30=14400Wh=14,4kWh
Koszt
K=14,4*0,24=3,46zł
5 5 5
2009-11-08T17:47:47+01:00
W= P*t
t=30*8h=240h
P=60V

W=60V*240h=14400Wh=14,4kWh

14,4*0,24=3,456≈3,46zł
6 5 6